marți, 1 ianuarie 2019

Vasile cel Mare-un sfânt important al țãrii noastre

Vasile din Cezareea Cappadociei cunoscut sub numele de Vasile cel Mare a fost un Arhiepiscop din secolul al IV-lea (al 4-lea ) considerat doctor al Bisericii și unul dintre cei trei doctori alãturi de Grigore de Nazianz ("Teologul") și Ioan Gurã de Aur .
Sfântul Vasile Episcopul Cezareii este unul dintre cei mai importanți Pãrinți ai Bisericii Ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini .
S-a nãscut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379 .
Provenea dintr-o familie creștinã binecunoscutã tatãl sãu Sfântul Vasile cel Bãtrân a fost un renumit învãțãtor în Pont iar sora sa Macrina și fratele sãu Grigore de Nyssa au devenit de asemenea Sfinți .
Sfântul Vasile a studiat la Cezareea la Constantinopol și Atena remarcându-se încã de tânãr prin profunde cunoștințe în filosofie astronomie geometrie medicinã și retoricã.
Sub influența sorei sale Macrina Vasile se apropie mai mult de Bisericã iar Episcopul Cezareii Dianius care îl aprecia deosebit de  mult îl încurajeazã sã accepte o slujbã bisericeascã .
În cãutarea cãilor spre perfecțiune Vasile viziteazã multe mãnãstiri din Egipt Siria Palestina și Mesopotamia .
La întoarcerea în Pont el înființeazã o mãnãstire pe malul Irisului .
Scrierile sale din acea perioadã pun bazele vieții monahale sistematice și de aceea Sfântul Vasile este considerat pãrintele monahismului oriental .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...