luni, 6 ianuarie 2020

Epifania sau Boboteaza -o sarbatoare importanta a tarii noastre

Epifania sau Teofania este unul dintre Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe sarbatorit pe 6 ianuarie .
Este praznicul care dezvaluie Sfanta Treime lumii prin Botezul Domnului .
Este cunoscut in popor si cu numele de Boboteaza .
In aceasta zi se praznuieste Botezarea Domnului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul in raul Iordan si inceputul propovaduirii timpurii a lui Hristos .
Praznicul Epifaniei marcheaza sfarsitul sarbatoririi Craciunului care incepe de la 25 decembrie si se incheie pe 6 ianuarie .
In cadrul slujbei acestei sarbatori in aceasta zi se face slujba de sfintire a Aghiasmei Mari care este folosita de preoti pentru a binecuvanta casele credinciosilor .
Sarbatoarea se numeste a Teofaniei deoarece la botezul lui Hristos Sfanta Treime a aparut lumii pentru prima data -glasul Tatalui se face auzit din Ceruri Fiul este intrupat si sta in raul Iordan iar Sfantul Duh se pogoara asupra Lui in chip de porumbel .
Aceasta sarbatoare mai este uneori numita si Epifania .
Unii considera ca acest nume ar fi preluat din vocabularul catolic facand referire mai degraba la sarbatoarea catolica din aceeasi zi care comemoreaza venirea magilor la pruncul Iisus .
Totusi termenul de "Epifanie " apare si in cadrul slujbelor ortodoxe .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...