duminică, 27 martie 2022

Alexandru Coconul-un domnitor important in istorie

Alexandru Coconul a fost domn in Tara Romaneasca si in Principatul Moldovei .
Deoarece era foarte tanar la inceputul domniei sale a fost poreclit "Coconul ".
In timpul domniei sale din Tara Romaneasca tara a fost de fapt condusa dupa indicatiile tatalui sau Radu Mihnea care era in acel moment pe tronul Moldovei .
Se poate spune ca cele doua tari au fost conduse in acest timp de un singur domnitor Radu Mihnea el domnind in Moldova iar fiul sau in Muntenia .
A fost casatorit cu Ruxandra Beglitzi o fata a lui Scarlet Saigiu .
Alexandru Coconul fiul lui Radu Mihnea din Tara Romaneasca a ajuns la Istanbul fiind mazilit dupa care "a cheltuit atatea pungi cu galbeni incat doi ani mai tarziu reusi sa fie numit iarasi   domn "de data aceasta al Moldovei .
N.A.Bogdan in cunoscuta sa lucrare Istoria orasului Iasi consemneaza ca "dand turcilor peschesuri in suma de peste 100.00 de galbeni venetieni reuseste sa fie trimis ca domn in Moldova ".
Este numit domn in Moldova de catre turci dupa mazilirea si plecarea la Ustia a lui Miron Barnovschi-Movila .
In cateva luni de zile Poarta s-a convins de ineficienta domniei lui Alexandru Coconul :    "intelegandu-si imparatia ca nu este de domnia tarii de margine ca aceasta " el a fost mazilit . 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...