joi, 3 martie 2022

Gavril Movilă-un domnitor important în istorie

Gavril Movilă a fost Domnul Țării Românești în intervalul iunie 1618-iulie 1620 .
Era fiul lui Simion Movilă cel care a ținut tronul muntean în perioada ulterioară fugii lui Mihai Viteazul .
Deoarece Alexandru Iliaș îi sprijină pe greci în funcții ce le aduceau un venit mare în 1617 a avut loc o mișcare împotriva acestora conducătoare de Lupu paharnicul Mehedințeanu și Busdugan căpitanul care în cele din urmă a reușit să-l răstoarne pe Alexandru Iliaș .
Au fost uciși o serie de greci boieri prelați negustori dar atât Lupu cât și Busdugan au plătit cu viața aceștia fiind dați pe mâna pașei și trași în țeapă .
Auzind creditorii lui Alexandru despre mazilirea lui venită în mare număr la divanul jăluindu-se că partizanii lui Gavril. pricinuiseră răscoala plătă și ruină acelui precum și acea a creditorilor care nu ar fi încățiți .
Gavril aflând de această jăluire veni și el la divan temându-se mai ales de vizir a femeii protejate pe Alexandru .
Vizirul însă îi spuse că „o dată ce sărutase poala sultanului trebuia să meargă în Valahia dar că întru cât Alexandru lăsase multe datorii ar trebui să caute a mulțămi și pe creditorii lui la care lucru Gavril nu a răspuns nimic dând prin tăcerea lui a înțelege că consimția la ìndatorirea ce i se impune .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...