joi, 10 martie 2022

Roman I-un domnitor important pentru istorie

Roman I numit de unii istorici și Roman Mușat a fost domn al Moldovei după moartea fratelui său Petru I urcând pe tron ​​​​​​​​​​​​​​​​​​cândva în intervalul decembrie 1391-martie 1392 sfârșitul domniei sale fiind în decembrie 1394 .
A fost fiul voievodului Costea și al Mușatei .
Ca domn Roman I a recunoscut suzeranitatea regelui Poloniei precum a recunoscut-o mai întâi fratele său Petru al II-lea (1387) .
În 1393 îl ajută pe cneazul Podoliei Teodor Koriatovici se refugiază în Ungaria împotriva ducelui Witold al Ungariei în lupta pentru cetatea Camenița și Roman I pierde curând domnia și acest înlocuit de fiul său Ștefan I .
Unii cercetători afirmă că lui Roman I se datorează începuturile orașului din Moldova ce poartă numele .
Este îngropat în Mănăstirea Bogdana din Rădăuți .
În documentele rămase de la Roman I se remarcă titulatura pe care acesta o folosea și care nu fusese folosită de niciunul dintre predecesorii săi :"Marele și singurul stăpânitor din mila lui Dumnezeu domn Io Roman Voievod stăpânind Țara Moldovei de la munte până la mare ".
Folosirea acestei titulaturi nu arată că procesul de unificare al cnezatelor de pe teritoriul Moldovei era încheiat .
Mai mult insistența utilizării ei în acte îndreptățește părerea că cel care a realizat această Unire este chiar Roman I .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...