vineri, 4 martie 2022

Alexandru Iliaș-un domnitor important pentru istorie

 Alexandru Iliaș a fost domn al Țării Românești și al Moldovei în mai multe rânduri :10 septembrie 1620-octombrie 1621 și 5 decembrie 1631-aprilie 1633 .
Tatăl său Ilie era fiul lui Alexandru Lăpușneanu .
Alexandru Iliaș a fost fiul său .
Deoarece îi sprijină pe greci în funcții ce le aduceau un venit mare în 1617 a avut loc o mișcare împotriva acestora conducătoare de Lupu paharnicul Mehedințeanu care în cele din urmă a reușit să-l răstoarne pe Alexandru Iliaș .
Au fost uciși o serie de greci boieri prelați și negustori dar și Lupu a plătit cu viața lui pentru că sub următorul domnitor a fost prins cu vicleșug de turci și tras în țeapă .
O altă mișcare împotriva lui Alexandru Iliaș și a sfetnicilor lui a avut loc în Moldova în aprilie 1633 .
În fruntea răsculaților a fost vornicul Vasile Lupu .
Domnitorul este nevoit să părăsească și de această dată tronul care este ocupat în 1634 de conducătorul nemulțumiților .
Miron Costin spune că era un domnitor nepriceput care în loc să se ocupe de treburile țării se întovărășise cu un amant homosexual din Balcani renumit pentru practicile sale numit Batiste Veveli și se deda doar plăcerilor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...