luni, 28 martie 2022

Emanoil Băleanu-un caimacam important în istorie

Emanoil Băleanu a fost un om politic moldovean ministru mare logofăt mare hatman mare Vornic și membru al Partidei Naționale în opoziție față de domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica .
Emanoil Băleanu a fost membru în Divanul Domnesc membru al Comisiei mixte însărcinată cu redactarea codicelor de legi pentru ambele Principate colaborator al colonelului Ion Câmpineanu .
Alte funcții exercitate de Băleanu au fost secretar al Statului șef al Departamentului din Lăuntru președinte al Înaltului Divan ministru în Căimăcămia țării .
A candidat la domnie în 1842 și 1858 iar din 1854 era Mare Vornic .
În 1858 după ce Ŕăzboiul Crimeei a înlăturat protectoratul rusesc a fost împreună cu Ioan Manu și Ioan Alexandru Filipescu unul dintre cei trei caimacami care au administrat Țara Românească înaintea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza pe 24 ianuarie 1859 .
Caimacamul conservator Emanoil Băleanu a rămas în istorie printr-un act de vandalism cultural deoarece de frica unei intervenții ale trupelor otomane și rusești a dispus ca în noaptea de 28 spre 29 iunie 1848 să fie distrusă prima statuie de forum public realizată în București de către Constantin Daniel Rosenthal intitulată "Statuia libertății " sau "România Deliberata " ce fusese inaugurată la 23 iunie 1848 în Piața Vorniciei .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...