sâmbătă, 23 martie 2024

Alexandru Claudian -un sociolog important al tarii noastre

Alexandru Claudian a fost un sociolog roman cu o activitate prodigioasa in domeniul sociologiei cunoasterii si in domeniul sociologiei culturii .
Nascut in Cernavoda i-a avut ca parinti pe Floru Claudian un general din armata romana care provenea dintr-o familie muncitoare si pe sotia sa Eufimia ai carei stramosi erau un boier si participanti la Revolutia Valaha din 1848 .
Unchiul lui Eufimia ,Petru Cernatescu a fost un proprietar de terenuri academic si bine facut .
Fratele lui Alexandru   Ion s-a antrenat ca medic iar ulterior si-a castigat reputatia de nutritionist si istoric alimentar in Historia .
Familia s-a mutat in toata tara in timp ce generalul Claudian a fost repartizat la diverse posturi .
A fost inscris la licee din Caracal Buzau iar in cele din urma in capitala Bucuresti initial inmatriculat la Mihai Viteazul .
A fost profesor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Litere si Filosofie la Universitatea Iasi .
Un antifascist s-a inscris in Partidul Social Democrat Roman in timpul interbelicului apropiindu-se de centru pana la sfarsitul anului  si a devenit principalul teoretician al acestei factiuni .
A condamnat marxismul si totalitarismul iar astfel a devenit un dusman al regimului comunist care l-a intemnitat cativa ani si l-a tinut sub supraveghere pana la moartea sa .
Opera lui in sociologia culturii si in istoria ideilor a lucrat la asumarea determinismului social discutand declansatorii sociali din spatele platonismului si pozitivismului .
Contributia sa a fost bine primita de comunitatea stiintifica dar forma sa de izolare a altor scoli sociologice si discretia generala au condus la trecerea sa in uitare relativa .
Deconectata de urmarirea savanta poezia lui este in general de un fel de introspectiva liricand nostalgia scriitorului .
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...