vineri, 29 martie 2024

Dumitru Drăghicescu-un filosof și sociolog important al țării noastre

 Dumitru Drăghicescu a fost un diplomat filozof politician și sociolog român .
A fost membru al grupului de recunoaștere a drepturilor românilor de a avea un stat național în granițele lor etnice la Congresul Naționalităților Oprimate din Imperiul Austro-Ungar ținut la Roma între 9-12 aprilie 1918.
După absolvirea școlii primare în satul său sa înscris la Liceul Carol din Craiova, unde a avut un privilegiu de a avea o pleiadă remarcabilă de profesori printre care se impunea cel de matematici Constantinescu și care nu era nimeni altul decât tatul viitorului savant Gogu Constantinescu .
Acest "mare pedagog" -așa cum scria în anul 1940 sociologul de mai târziu -a exercitat o influență decisivă în stimularea interesului său pentru științele socio-umane ale viitorului mare sociolog și ia format spiritul realist în cercetarea fenomenelor sociale și a relațiilor omenești .
După ce și-a susținut examenul de bacalaureat sa înscris ca audient la Facultatea de Drept din București dar a frecventat simultan și cursurile de Filosofie de care a rămas apoi atașat până la sfârșit .
A audiat cursurile lui Titu Maiorescu Constantin Dumitrescu-Iași Constantin Rădulescu-Motru și alții .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...