duminică, 31 martie 2024

Barbu Solacolu-un sociolog important al tarii noastre

 Barbu Solacolu a fost poet memorialist traducator critic literar editor de ziare si reviste industrias eseist functionar public si sociolog roman .
Un afiliat relativ tarziu al miscarii artistice a simbolismului din Romania a adus grupului simbolist roman ideile sale leftiste si agrariene .
Participant la Primul Razboi Mondial in calitate de comandant de trupe de cavalerie a fost decorat pentru activitatea sa militara .
Dupa razboi a devenit un proeminent functionar public si unul din liderii Partidului Uniunii Agrare devenind bine cunoscut in lumea academica din Romania timpului sau pentru eseurile sale despre marxismul revizionist .
In 1942 a publicat in limba germana un tratat despre economia Romaniei Noua Romanie in devenire bazat pe critica sa a capitalismului timpului interbelic .
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in calitatea sa de industrias a fost presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor Chimice .
In ultimele sale decenii s-a dedicat scrierilor memorialistice respectiv traducerilor din limbile franceza si engleza in romana exceland in traduceri din opera Marelui Bard englez William Shakespeare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...