sâmbătă, 9 martie 2024

Nicolae Gheorghe-un filosof si sociolog important al tarii noastre

Nicolae Gheorghe s-a nascut intr-o familie de romi .
Tatal sau era zlatar iar mama sa se tragea din vatrasi si lautari .
Avea noua ani cand parintii s-au mutat la Bucuresti .
A studiat intre anii 1968-1972 filosofia si sociologia dupa care a lucrat la Centrul de cercetari sociologice .
Din ce in ce mai mult incepe sa combine interesul personal cu activitatile profesionale elaborand studii sociologice despre romi care l-au condus in diferite regiuni si cunoscand diferite neamuri de romi .
Relationarea cu aceste grupuri l-a facut sa inceapa sa invete limba romani exercitiu desavarsit prin apropierea de Ion Cioaba .
Incepand cu mijlocul anilor '70 Partidul Comunist Roman a initiat dezbateri interne cu privire la integrarea grupurilor marginalizate cum erau romii .
Incepand cu anul 1974 a investigat situatia romilor din Romania si a dezvoltat conceptul de integrare a acestora .
Contactele sale cu lumea academica occidentala au facut ca usor-usor sa nu mai fie agreat de catre sistem fiind acuzat de manipulare si exagerare a problematicii rome .
A fost chestionat de catre Securitate proiectul de cercetare oprit trebuind sa se intoarca la cercetarea "dezvoltarii rurale ".
In 1981 trimite o scrisoare informativa cu privire la situatia romilor din Romania la Europa Libera urmata de o alta trimisa de Vasile Burtea un alt sociolog roman de etnie roma .
Pseudonimele sub care au fost trimise cele doua scrisori sunt Cosmina Cosmin si Alexandru Danciu .
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...