duminică, 28 aprilie 2024

Anastase Dragomir-un inventator important al tarii noastre

Anastase Dragomir a fost un inventator roman din domeniul aviatiei cel mai cunoscut pentru inventia unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil care a fost brevetata la Paris in 1930 de care a beneficiat impreuna cu Tanase Dobrescu .
Inventia consta dintr-o asa-numita celula parasutata un scaun detasabil si ejectabil vertical dintr-o aeronava sau din orice tip de vehicul conceput pentru a fi folosit doar in cazuri de urgenta si care reprezenta o versiune timpurie dar suficient de sofisticata a actualelor scaune ejectabile .
Modelul conceput de cei doi a fost testat cu succes de catre Lucien Bossoutrot la data de 25 august 1929 pe aeroportul Paris-Orly din apropierea Parisului Franta respectiv ulterior de catre Constantin Nicolau in octombrie 1929 la aeroportul Baneasa langa Bucuresti .
In anul urmator cei doi au obtinut patentarea oficiala a acelui cockpit catapultabil la Oficiul francez de inventii sub numele oficial de Nou sistem de montare al parasutelor la aparate de locomotie aeriana .
Aceasta inventie era un nou sistem de parasutare din aparatele de locomotie aeriana fiecare avand o parasuta proprie care permite in momentul critic impreuna cu pasagerul instalat pe scaun sa treaca printr-o deschizatura a podelei .
Brevetul prevedea ca acest ansamblu de celula-parasuta sa aiba mai multe comenzi manevrabile de catre pilot .
In 1950 a obtinut un nou brevet romanesc cu numarul 40658 pentru celula parasutata care consta in folosirea unui spatar curb de glisare pentru ejectarea cabinelor fie pe sus fie pe jos pentru ca in 1959 sa inregistreze o alta cerere care avea ca obiect construirea unui avion de transport echipat cu cabine catapultabile pentru salvarea pasagerilor .
Ideea romanului se va concretiza prin aparitia la noile tipuri de  avioane supersonice militare a scaunului ejectabil 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...