luni, 15 aprilie 2024

Teodor Dragu-un inventator important al țării noastre

Teodor Dragu a fost un inginer și inventator român întemeietorul ingineriei mecanice în România .
A construit mai multe tipuri de locomotive cu abur și a introdus în 1887 pentru trenurile din rețeaua feroviară română sistemul de încălzire cu abur a trenurilor sistem asemănător cu cel folosit la locomotive .
În anul 1892 a introdus mecanismul de frânare automată cu aer comprimat Westing House .
A inițiat utilizarea în România a locomotivelor care foloseau combustibil lichid și a inventat pentru acestea un injector cu păcură pentru focarele cazanelor .
Sistemul a fost perfecționat de englezi după Primul Război Mondial .
Urmează clasa întâi gimnazială la Liceul Național din Iași unde figurează ca bursier .
Este premiat în fiecare an și Bacalaureatul îl obține în 1871 după ce absolvise clasa a 7-a cu cea mai mare medie de studiu din liceu (9,66) .
Între 1863-1871 a studiat la Academia Mihăileană după care studiază la Paris și devine în 1876 inginer diplomat al Școlii Centrale de Arte și Meserii .
După un an de practică în Paris în 1878 se întoarce în România și fondează în 1881 Societatea Politehnică al cărei președinte va fi între anii 1915-1919 .
În anul 1886 este numit șef al Serviciului de Ateliere și material rulant al CFR .
Între 1880-1915 a fost profesor de construcții de mașini cu abur la Școala Națională de Poduri și Șosele .
În anul 1892 împreună cu Anghel Saligny a participat la al 4-lea Congres al drumurilor de fier din Sankt Petersburg iar în 1905 la Congresul de la Washington .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...