miercuri, 17 aprilie 2024

Traian Teodorescu-un inventator important al țării noastre

Traian Teodorescu a fost un inginer născut la Galați de numele a se leagă invenția primului submarin de concepție românească .
El face în anul 1880 o solicitare guvernului român cu privire la construirea unui batel submarin cu fonduri de la stat .
Pentru moment acesta construiește aprobarea unui submarin dar schimbarea ministrului de război face ca avizul să-i fie retras .
Acesta insistă adresându-se cu o petiție Adunării Deputaților care se îngrijesc în ședința din 14 februarie 1881 hotărește trimiterea cazului spre rezolvare la Comisia de petiții .
O comisie a Ministerului de război special constituită analizează și aprobă principiile submarinului recomandându-i totuși inginerului obținerea unui brevet de invenție în străinătate pe care acesta ìl realizează în anul 1882 la Londra .
În același timp se adresează din nou Adunării Deputaților pentru obținerea creditului necesar construirii submarinului nereușind, care să caute care să prindă îngrijirea unor aprecieri și se recunoaște urgența și cercetarea cererii sale.
Deși presa din țară și chiar din străinătate a comentat și a susținut demersurile inginerului acesta își pierde speranța de a-și vedea visul realizat .
Soluția găsită a fost obținerea de fonduri și construirea submarinului în     străinătate .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...