vineri, 10 aprilie 2015

Crasna-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea este situata la 50 de kilometri Nord de Ploiesti pe soseaua Ploiesti-Brasov prin Valenii de Munte-Cheia pe raza comunei Izvoarele fiind construita in padure langa paraul Crasna la poalele muntilor Ursoaia.
Inceputurile vietii monahale in tinuturile Prahova-Teleajen sunt mai putin cunoscute mai ales pentru secolele XIV-XV.
Cu toate acestea sihastri izolati s-au nevoit in zona subcarpatica pe Valea Prahovei si a Teleajenului inca din secolul XIV insa abia la inceputul secolului XV s-au constituit in mici comunitati monahale.
Aceasta retrasa asezare pustniceasca a luat fiinta la inceputul secolului al XVIII-lea intemeiata probabil de cativa sihastri de la Valeni.
Prima atestare documentara un act de donatie in care se arata ca acolo era un schit de calugari avand o biserica de lemn dateaza din anul 1745 .
Biserica de lemn cu hramul "Sfintii  Imparati Constantin si Elena" asezata intr-o poiana singuratica era inconjurata de chilii pustnicesti.
Proprietarul acestor locuri Postelnicul Dinu Potlogea fiul preotului Radu Potlogea din Izvoarele hotaraste zidirea actualei Biserici ca Biserica de mir pentru satul Bajenari unde se refugiasera locuitorii din imprejurimi dupa 1821 din cauza navalirii turcilor.
Constructia inceputa in 1824 a durat pana in 1828 cand s-a facut sfintirea Bisericii si Episcopul Chesarie al Buzaului a sugerat ca acea asezare sa devina schit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...