luni, 6 aprilie 2015

Hlincea-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Hlincea este o manastire de calugari amplasata la iesirea din municipiul Iasi in localitatea Hlincea din comuna Ciurea intr-un cadru pitoresc aflat la poalele dealului Cetatuia.
Ea dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea fiind ctitorie a domnitei Maria fiica lui Petru Schiopul domnitorul Moldovei (1574-1579) si (1582-1591) si a sotului ei spatarul de origine greaca Zottu Tzigara.

Manastirea Hlincea este zidita in penultimul deceniu al secolului inainte de 1591 la trei kilometri sud-vest de Manastirea Cetatuia pe marginea liniei de cale ferata Iasi-Vaslui si a raului Nicolina.
Manastirea Hlincea a fost inaltata pe hotarul orasului Iasi avand drept ctitori pe Domnita Maria fiica lui Petru Schiopul (1574-1579 si 1582-1591) si pe sotul ei Zottu Tzigara fost spatar si mare vistiernic grec de origine din Ianina.
La anul 1574 manastirea a fost inchinata de catre ctitori ca metoc al Manastirii Dionisiu din Sfantul Munte Athos .
La inceputul veacului al XVII-lea Manastirea Hlincea a inceput sa se ruineze din cauza faptului ca Manastirea Dionisiu nu a mai trimis calugari si nu s-a mai ingrijit de manastire lasand-o pustie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...