marți, 7 aprilie 2015

Surpatele-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Surpatele este o veche manastire ortodoxa din judetul Valcea.
Asezata in satul Surpatele al comunei Francesti la o distanta de 12 kilometri de gara Babeni si la alti 3 kilometri de Manastirea Dintr-un Lemn Manastirea Surpatele dateaza inca de la inceputul secolului al XVIII-lea aceasta fiind inscrisa in lista monumentelor istorice.
Manastirea Surpatele este ridicata pe locul altei biserici mai vechi ctitorita in timpul lui Neagoe Basarab de Tudor Dragoescu si de fratele sau Stanciu feciorii lui Popa Francu si boierii din neamul Buzestilor undeva la inceputul secolului al XVI-lea.
Prima marturie scrisa despre existenta acelui loc dateaza din anul 1512 din timpul domniei lui Matei Basarab zidirea ei fiind atribuita boierilor din neamul Buzestilor.
Manastirea este refacuta de boierii Buzesti si reparata in secolul al XVII-lea .
Intre anii 1703-1706 Doamna Maria sotia Sfantului Constantin Brancoveanu a refacut din temelie vechea Biserica de la Surpatele din zid de caramida totodata zidind in jurul ei toate cladirile necesare unei manastiri si inzestrand-o cu odoare scumpe mosii si alte averi.
Infatisarea de atunci a ansamblului monahal este cunoscuta din lucrarile unor artisti precum Trenk Preziosi Szathmari precum si din insemnarile de calatorie ale francezului Lancelot care a vizitat manastirea intre anii 1860-1870.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...