joi, 2 aprilie 2015

Manastirea Brancoveanu Sambata de Sus-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Brancoveanu Sambata de Sus 
Aflata pe valea raului Sambata la poalele Muntilor Fagaras este renumita ca loc de reculegere mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acel locas sfant.
Poporul roman care "s-a nascut crestin" are prin aceasta manastire ca si prin celelalte foarte multe manastiri ortodoxe din Romania cea mai trainica punte de legatura a tuturor romanilor de-o parte si de alta a Carpatilor.
Istoria Manastirii Brancoveanu incepe din secolul al XVII-lea.
In anul 1654 satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu boier de loc din sudul Carpatilor care a construit o bisericuta de lemn pe valea raului.

Pe locul acesteia in jurul anului 1696 primul ctitor domnitorul Constantin Brancoveanu domn al Tarii Romanesti intre anii 1688-1714 a zidit in piatra o manastire.
La sfarsitul secolului al XVII-lea Transilvania abia scapase de incercarile principilor calvini de a o calviniza.
Atacurile au continuat insa asupra punctului principal de rezistenta credinta ortodoxa a romanilor urmarindu-se de fapt deznationalizarea lor.
Pentru a intari si a salva Ortodoxia romana de noul pericol al catolicizarii aparut prin trecerea Transilvaniei sub stapanirea Habsburgilor (1683) domnitorul Constantin Brancoveanu a intemeiat la Sambata de sus o manastire pentru a da marturie in timp despre unitatea de neam si credinta a romanilor de pe ambele versante ale Carpatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...