joi, 9 aprilie 2015

Hodos-Bodrog-o alta manastire importanta a tarii noastre

Actuala manastire Hodos-Bodrog situata pe soseaua Arad-Periam la numai 15 kilometri nord de Arad pe cursul inferior al Muresului dupa traditie ar fi o continuare a alteia mai vechi din Cenad (pe Mures) de la inceputul secolului XI.
Cercetarile arheologice facute in 1976 au descoperit in incinta manastirii mai multe vestigii care dovedesc existenta unei asezari monahale pe acel loc inca de la inceputul mileniului II.
Tot dupa o veche traditie manastirea Hodos-Bodrog a luat fiinta in urma descoperirii unei icoane a maicii Domnului cu Pruncul Iisus .
Traditia ne istoriseste cum un taur din turma unui pastor a scos cu coarnele dintr-o movila de pamant Icoana facatoare de Minuni a Maicii Domnului pe acel loc credinciosii construind o bisericuta unde s-a pastrat icoana acela fiind doar inceputul Manastirii.
Hodos ar fi fost numele taurului de care legenda leaga inceputurile manastirii si provine de la slavul hudus care inseamna sarbatoresc maiestuos.
Numele de Bodrog desemneaza pozitionarea manastirii intre ape intre satele Bodrogul Vechi si Bodrogul Nou.
Prima atestare documentara a manastirii apare intr-o diploma emisa de Regele Bela al III-lea de la 1177 prin care se atesta proprietatile monahale si vecinii acesteia.
Se spune ca vechimea manastirii ar fi mult mai mare pentru ca acolo ar fi salasluit pe vremea ducelui Ahtum la inceputul secolului al XI-lea calugari greci de rit rasaritean.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...