vineri, 17 aprilie 2020

Cuviosul Acachie -un sfant important al lumii

Acest cuvios Acachie a carui viata o marturiseste Sfantul Ioan Scararul ca pilda de ascultare -in cuvantul al patrulea cel pentru ascultare -din tanara varsta lepadandu-se de lume a alergat la o manastire din Asia .
Imbracandu-se in chipul monahicesc petrecea viata pustniceasca simplu fiind dar intelept .
Si era in acea manastire un batran trandav si foarte manios .
Acesta nu se stie cum -zice Sfantul Ioan Scararul -a luat de ucenic pe pururea pomenitul Acachie pilda ascultatorilor si impreuna patimitor cu mucenicii care suferea grele patimiri de la acest batran de necrezut multora .
Caci nu numai cu ocari si cu necinstiri il asuprea pe dansul ci si cu batai si cu rani il chinuia .
Iar rabdarea lui era fara de margini .
Deci vazandu-l pe dansul un Staret potrivit povestirii lui Ioan Scararul i-a adus pilda si dovada de fapta buna a ascultarii in cuvantul sau .
Vazandu-l in fiecare zi ca un rob cumparat cele mai grozave rele patimind de multe ori zicea catre dansul :"Ce este frate Acachie ?
Cum te afli astazi ?
Castigat-ai vreo cununa ?"
Iar el indata ii arata uneori ochiul invinetit iar alteori grumazul sau capul ranit .
Deci cunoscand Staretul ca rabdarea lui nu este dobitoceasca si fara de socoteala zicea catre dansul :"Bine bine frate rabda cu bucurie si te vei folosi ".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...