vineri, 25 februarie 2011

muzica folk si limba romana

Folkistii din ziua de azi sunt tot mai putini,parte din ei au murit sau sunt in afara(ca exemplu Stefan Hrusca,care a plecat in afara sau raposatii Valeriu Sterian si Tatiana Stepa ,ambii morti de cancer),ca urmare aici au ramas doar Victor Socaciu,Vasile Seicaru,Octavian Bud,Ducu Bertzi,Poesis s.a.
Muzica folk este destul de buna, chiar foarte buna ,cu versuri inteligibile ,drept urmare o pot intelege chiar si tinerii din ziua de azi,cu deosebirea ca ei doar asculta,dar nu au cum sa retraiasca momentele de atunci ,pentru ca nu le-au apucat ,drept urmare ei asculta si inteleg doar partial versurile.
Un exemplu de melodie care poate fi cat de cat inteleasa de tineri ,este "suntem pe mana unor nebuni"cantata de grupul "Vacanta Muzicala",avandu-i ca solisti si chitaristi Mihai Napu,Tica Lumanare si Radu Pietreanu fostul membru"Vacanta Mare" .
Grupul "Totusi" ,avandu-l drept solist pe baiatul regretatului fondator al Cenaclului Flacara ,Adrian Paunescu ,mort de inima a cantat aseara doua melodii frumoase,parerea mea si probabil nu doar a mea.
Un alt solist care canta muzica folk ,buna ,adevarata ,este Florin Chilian,care aseara a cantat "zece"si"termopane".
Din pacate muzica buna,muzica folk este tot mai putin promovata de televiziuni,nu mai vorbim de radiouri,care nu mai dau altceva decat muzica din afara tarii noastre,iar muzica romaneasca aproape deloc,acum am trecut in extrema cealalta,de unde ascultam numai muzica noastra.
E destul de trist ca folk-ul a ajuns sa fie atat de sarac,ca nu mai sunt cantaretii de alta data si ca sunt promovate toate nonvalorile.
Stop!E timpul sa revenim la cantaretii buni,adevarati,care stiu ce inseamna sa canti pe viu,carora nu le e frica de cantatul  pe viu,la adevaratele valori ale tarii noastre!
Nu mai vrem ca la televizor sa apara toata lumea care nu are de spus ceva important,care sunt cu adevarat buni,de care muzica folk are nevoie intr-adevar,nu nonvalori,nu nulitati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...