marți, 30 martie 2021

Ioan Scărarul-un alt sfânt important al țării noastre

 Sfântul Ioan Scărarul a intrat în Mănăstirea din Muntele Sinai la vârsta de 16 ani .
Până la acea vârstă dobândise o pregătire solidă în toate științele acelei vremi fapt care ar indica proveniența sa dintr-o familie înstărită .
Aleasa sa pregătire în științele vremii i-a adus numele de Ioan Scolasticul iar viețuirea în Muntele Sinai numele de Ioan Sinaitul .
Acum însă este cunoscut sub numele de Ioan Scărarul datorită cărții Scara dumnezeiescului urcuș pe care a scris-o la sfârșitul vieții sale .
În mănăstire l-a avut ca povățuitor pe Cuviosul Martirie vreme de 19 ani .
După moartea acestuia Sfântul Ioan s-a retras într-un loc izolat numit   Thola la 5 mile de mănăstire unde a viețuit în liniște vreme de 40 de ani .
Spre sfârșitul vieții sale a fost rugat de monahi să primească a fi egumen al Mănăstirii Sinai .
În timpul cât conducea pe monahi pe calea desăvârșirii a alcătuit scrierea Scara la rugămintea egumenului Ioan al Mănăstirii Rait aflată la 60 de mile de Mănăstirea Sinai .
"Scara dumnezeiescului urcuș " este alcătuită din 30 de "Trepte (capitole ) și se află și în volumul IX (9) din Filocalia românească .
Pomenirea sa se face la 30 martie atât în Biserica Catolică cât și în Biserica   Ortodoxa .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...