joi, 18 martie 2021

Sfântul Chiril-un sfânt important al lumii

Chiril din Alexandria a fost Patriarh al Alexandriei când orașul era la apogeul influenței sale în Imperiul Roman .
Este considerat Părinte al Bisericii și Învățător al Bisericii dar împăratul Teodosiu al II-lea l-a condamnat pentru că se purta ca un faraon îngâmfat iar episcopii nestorieni în Primul Conciliu de la Efes l-au declarat eretic numind
u-l un monstru născut și educat pentru distrugerea bisericii .
Unchiul său Patriarhul Teofil a murit pe 15 octombrie 412 deși partida îl favoriza pe arhidiaconul Timotei .
Chiril a urmat unchiului său într-o poziție cu multă putere și influență rivalizând cu prefectul orașului în vremuri de tulburări și conflicte deseori violente între locuitorii păgâni evrei și creștini .
A început să-și exercite autoritatea prin închiderea bisericilor Novatienilor și confiscarea lucrurilor lor sfinte .
Apoi a dorit să-i îndepărteze pe evrei și a cerut ca aceștia să fie înlăturați din oraș .
Orestes prefectul orașului nu vedea niciun sens în aceste atacuri așa că s-a plâns lui Teodosiu dar a fost respins de regenta Pulcheria o creștină fanatică .
Ca urmare evreii au fost expulzați din oraș .
S-a afirmat mai ales din cauza caracterului său impulsiv că Sfântul Chiril ar fi responsabil în anul 415 a filosoafei neoplatoniciene Hypatia de către o bandă de creștini fanatici .
Studii moderne consideră uciderea Hypatiei ca fiind rezultat al luptei între două facțiuni creștine moderații lui Orestes susținuți și de către Hypatia și conservatorii lui Chiril .
Chiril însuși considera studiul filosofiei drept erezie .
Conform teologului catolic Otto Bardenhewer atribuirea responsabilității pentru uciderea Hypatiei lui Chiril ar fi lipsită de temei real .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...