miercuri, 5 aprilie 2017

Aninoasa -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Aninoasa este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Aninoasa judetul Arges .
Monument istoric si de arhitectura Manastirea Aninoasa se prezinta ca un ansamblu arhitectonic de traditie Brancoveneasca avand o incinta dreptunghiulara prevazuta cu un turn-clopotnita chilii si paraclis .
Numele manastirii si al localitatii se trage de la padurile de arini (anini) care se intindeau odinioara pe colinele din imprejurimi .
Asezata la o distanta de aproape douazeci de kilometri de Campulung si la treizeci de kilometri de Curtea de Arges manastirea este insufletita de o obste de maici .
Biserica acesteia este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae iar Paraclisul cel vechi este inchinat Sfintilor Mucenici Gheorghe si Dimitrie .
Manastirea Aninoasa a fost construita in anul 1677 de catre boierul clucer Tudoran Vladescu .
Inaintea acestei Biserici in localitatea Aninoasa se afla o Biserica mica dupa cum relateaza Mitropolitul Neofit al Ungro-Vlahiei care a vizitat manastirile muscelene in anul 1746 .
Vechea Biserica fusese zidita de "Tudoran Aninosanu vel clucer care pe urma s-a calugarit ".
Familie de boieri locali Vladestii au dorit initial ca Biserica zidita sa fie Biserica de curte boiereasca iar nu manastire .
In acelasi an insa sotia ctitorului anume Alexandra a trecut la cele vesnice .
Nu dupa multa vreme va muri si cumnata acesteia Safta .
Amandoua vor fi inmormantate in pronaosul Bisericii .
Dupa moartea sotiei sale boierul Tudoran s-a calugarit primind numele de Teodosie .
In acest context Biserica de curte a devenit manastire de calugari .
Pisania originala a Bisericii sapata in piatra si asezata deasupra usii de la intrare marturiseste urmatoarele :"Cu vrerea Tatalui si Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh ziditu-se-au aceasta Sfanta Biserica den temelia cu indemnarea cinstitului marelui Arhiereu Parintele nostru Sfantul Nicolae cutotvoret ca sa fie Biserica de mir dentru osteneala robului lui Dumnezeu Tudoran biv vel Clucer i Jupanita ego Alexandra .
Iar cand au fost la sfarsitul Sfintei Biserici despartindu-l Dumnezeu de sotie de s-au pristavit primit-au cinul ingeresc de s-au calugarit si-i fu numele Teodosie monah.
Si au numit Sfanta Biserica sa fie manastire de obste de calugari in zilele luminatului Domn Io Duca Voievod ."
Boierii au zidit mai intai Biserica simpla fara pridvor si exonartez avand o singura turla centrala .
Pridvorul Bisericii zidurile imprejmuitoare groase de pana la doi metri chiliile si celelalte anexe de trebuinta au fost zidite intre anii 1722-1730 prin purtarea de grija a Episcopului Daniil Mitropolitului Ungro-Vlahiei care imbratisase viata monahala in Manastirea Aninoasa .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...