sâmbătă, 15 aprilie 2017

Poiana Marului -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Poiana Marului este o veche manastire ortodoxa aflata in comuna Bisoca judetul Buzau .
Din localitatea Ramnicu Sarat se porneste spre nord-vest pana in localitatea Buda de aici si pana la manastire mai avand de parcurs doar trei kilometri .
Din orasul Buzau se pleaca spre localitatea Sapoca-Vintila Voda iar din aceasta spre localitatea Bisoca de aici si pana la manastire mai avand de parcurs alti sapte kilometri .
Manastirea Poiana Marului a fost ctitorita in anul 1730 prin osteneala Sfantului Cuvios Vasile cel Mare venit aici din manastirea Dalhauti .
Biserica cea veche a manastirii are drept hram "Duminica Tuturor Sfintilor "   Biserica cea noua are drept hram "Nasterea Maicii Domnului " iar Paraclisul este inchinat "Sfantului Ilie Tesviteanul " .
Manastirea Poiana Marului a fost intemeiata in anul 1730 de catre Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului .
Obstea monahala aduna pe atunci multi Calugari iubitori de osteneala si de rugaciune .
Biserica de lemn a manastirii precum si chiliile acesteia au pierit intr-un incendiu in anul 1771 acestea fiind refacute mai apoi intre anii 1780-1784 .
O alta Biserica tot din lemn a fost construita intre anii 1810-1812 prin osteneala Cuviosului Teodosie al II-lea Staretul de atunci al manastirii .
Un incendiu izbucnit in iarna anului 1879 distruge Staretia trapeza si o parte din chilii .
Viata monahala a continuat in aceasta manastire retrasa pana in anul 1893 cand aceasta a fost desfiintata de autoritati .
Manastirea din Poiana Marului a fost redeschisa abia in anul 1938 in aceasta fiind asezata o obste de maici .
In anul 1956 cele doua Biserici de lemn ale manastirii au fost renovate pe cheltuiala Comisiei Monumentelor Istorice .
Incepand cu anul 1959 odata cu aplicarea Decretului 410 in obstea manastirii Poiana Marului a mai ramas doar un singur vietuitor .
Abia dupa anul 1990 retrasa manastire din Poiana Marului redevine manastire de Calugari precum a fost inca dintru inceput .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...