joi, 13 aprilie 2017

Gura Motrului-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Gura Motrului este o veche mãnãstire ortodoxã din județul Mehedinți .
Aflatã în satul Gura Motrului comuna Butoiești mãnãstirea se aflã la o distanțã de numai trei kilometri de localitatea Filiași și la alți 62 de kilometri depãrtare de orașul Drobeta Turnu Severin.
Potrivit tradiției aceastã mãnãstire a fost ziditã pentru prima datã de Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana.
Oficial însã mãnãstirea a cãrei Bisericã centralã este închinatã Sfintei Cuvioase Parascheva a fost ziditã de evlaviosul Harvart mare logofãt al Sfântului Voievod Neagoe Basarab între anii 1512-1521 .
Mãnãstirea Gura Motrului se aflã ziditã aproape de un vechi Schit monahal.
Potrivit tradiției locului Schitul cel vechi ar fi fost zidit de Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit cândva pe la sfârșitul secolului al XIV-lea.
Bisericuța de lemn și cele  câteva chilii ale Schitului erau înconjurate de o podgorie (vițã-de-vie) pãstratã pentru o vreme în partea sudicã a mãnãstirii actuale.
Pânã nu demult podgoria era numitã "Via Sfântului".
La rândul lui izvorul din apropierea mãnãstirii se numește pânã astãzi "Izvorul Sfântului Nicodim".
Deși tradițiile locale sunt foarte puternice de la vechiul Schit nu s-au aflat nici documente nici urme arheologice sau obiecte de cult.
Într-un hrisov al voievodului Neagoe Basarab dat în ziua de 13 ianuarie 1519 se menționeazã faptul cã la Gura Motrului exista deja o mãnãstire bine ziditã închinatã   Sfintei Cuvioase Parascheva pe care o ridicase "jupân Harvat" mare logofãt al domnitorului.
Pentru întreținerea proprie mãnãstirea din Gura Motrului a primit moșii în satele Șușița și Grosieri.
Între anii 1642-1643 mãnãstirea din Gura Motrului va fi reziditã din temelie de cãtre Matei Basarab domnitorul Țãrii Românești .
Deși acest lucru nu a rãmas consemnat nicãieri drept dovadã avem mãrturia Patriarhului 
Partenie al Constantinopolului care în jurul anului 1640 spune despre aceastã mãnãstire ca "fiind veche și uitatã de mulți ani și tot stricatã Matei Basarab au ridicat-o din temelie cu multã cheltuialã și strãdanie și au înnoit-o cu multe Sfinte vase și danii mișcãtoare".
În anul 1653 Biserica centralã a mãnãstirii a fost reziditã din temelie de cãtre marele vornic Preda Brâncoveanu .
La numai patru ani dupã terminarea Bisericii pelerinul Paul de Alep aflat în trecere prin țara noastrã ajungând la aceastã mãnãstire a notat :"Biserica de aici în vechea ei formã era micã și simplã și a fost dãrâmatã de unul dintre dregãtorii din aceastã țarã care era mare vornic și al cãrui nume era Preda Brâncoveanu rudã a rãposatului Matei Voievod .
De la tatãl sãu și de la strãmoșii sãi el avea multe moșii mãnãstiri Biserici și sate.
El a zidit-o din nou a doua oarã și a fãcut clãdire mãreațã și aleasã cu trei turle.
Întregul acoperiș fiind fãcut din plãci încheiate cu plumb se spune cã avea o greutate de saisprezece mii de ocale."
Biserica cea mare a mãnãstirii Gura Motrului a fost zugrãvitã în frescã între anii 1702-1704 pe cheltuiala Sfântului Constantin Brâncoveanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...