duminică, 9 aprilie 2017

Rasca -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Rasca este o veche manastire ortodoxa aflata la o distanta de aproximativ 15 kilometri de Falticeni in comuna Rasca judetul Suceava .
Inca din vremea Bogdan si Petru Rares Manastirea Rasca se dovedeste a fi un adevarat stalp de credinta si spiritualitate ortodoxa pentru aceasta regiune incarcata de istorie .
Manastirea Rasca a fost construita de domnitorul Petru Rares in anul 1542 .
Spre deosebire de celelalte ctitorii Bisericesti ale domnitorului aceasta nu are niste dimensiuni impresionante are un plan foarte simplu in forma de cruce fara pridvor si fara gropnita (camera mormintelor ).
Potrivit traditiei locale aici vietuiau sihastri inca din secolul al XIV-lea .
Toti nevoitorii de pe malurile raului Moldova s-au adunat la un loc intemeind astfel o smerita comunitate monahala .
Ei s-au asezat pe locul actualei localitati Bogdanesti au si zidit o mica Biserica inchinata Sfantului Ioan Teologul .
Domnitorul Bogdan I al Moldovei va rectitori Biserica de lemn a sihastrilor moldoveni ocazie cu care comunitatea monahala a primit numele de "Schitul Bogoslov " sau "Sihastria Bogdanestilor ".
O parte din Calugarii Schitului vietuiau in obste in vreme ce alta parte se nevoiau in retragere in singuratate si in tacere fie pe valea paraului Rasca fie in adancul muntilor din apropiere .
In vremea posturilor de peste an mai toti calugarii din Schit se retrageau in singuratate in locuri ascunse din Muntii Plesu si Slatioru undeva la zece kilometri mai sus de schit .
Manastirea Bogdanesti cum mai era numita sihastria a fost zidita de Bogdan I al Moldovei (1359-1365) in anul 1363 spre a sluji ca Biserica domneasca pentru localitatea Baia .
In vremea domnitorului Alexandru cel Bun cat si sub domnia Sfantului Stefan cel Mare manastirea s-a extins si mai mult obstea crescand iar cladirile inmultindu-se .
Intre anii 1512-1517 manastirea a fost innoita de Bogdan cel Orb acesta ctitorind o noua Biserica inchinata Sfantului Ierarh Nicolae .
Manastirea avea sa fie insa distrusa din temelie de catre tatari in anii 1510 si 1512 si de catre turcii lui Soliman Magnificul in anul 1538 .
Dupa distrugerea ei de catre turci ea nu a mai putut fi reconstruita pentru o vreme .
Revenit pe tronul Moldovei in anul 1541 domnitorul moldovean Petru Rares (1527-1538;1541-1546) la indemnul Mitropolitului Grigorie Rosca a mutat sihastria calugarilor moldoveni cu trei kilometri mai inspre munte .
Domnitorul a dat bani Episcopului de Roman Preasfintitului Macarie dupa cum reiese dintr-o traducere tarzie a pisaniei manastirii spre a zidi o noua Biserica in stilul obisnuit al epocii .
In zidirea manastirii celei mari intre anii 1542-1546 domnitorul si Episcopul au fost ajutati si de logofetii Ioan si Teodor Bals .
Biserica centrala a manastirii era de dimensiuni modeste si avea hramul    Sfantul Ierarh Nicolae .
De jur-imprejur au fost construite ziduri fortificate cu creneluri si un turn pentru a sluji la nevoie ca si cetate .
Sfintirea manastirii a avut loc in data de 9 mai 1542 cu aceasta ocazie fiind aduse aici si Moastele Sfantului Nicolae .
Dupa terminare Manastirea Rasca a devenit metoc al Manastirii Probota .
In data de 11 iulie 1572 in urma unei lupte pierdute prin tradare turcii si tatarii au invadat Moldova .
La apropierea paganilor de Manastirea Rasca calugarii au coborat clopotele din turn si le-au aruncat in lacul din curtea exterioara spre a nu fi topite si transformate in gloante .
In urma ravagiilor facute in manastire de catre turci si tatari aceasta a ramas pustie vreme de aproape 40 de ani .
Intre anii 1611-1617 marele vornic Costea Bacioc impreuna cu sotia sa Candachia si cu fiica lor Tudosca prima sotie a domnitorului Vasile Lupu isi va darui o foarte mare parte din avere pentru refacerea complexului monahal de la Manastirea Rasca .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...