luni, 12 aprilie 2021

Iuliu I -un alt papă important al lumii

 Papa Iuliu I a fost Papă al Romei în perioada 6 Februarie 337-12 Aprilie 352 .
El este îndeosebi cunoscut ca parte în controversa ariană și pentru încercările sale de a reimpune autoritatea sa asupra episcopiilor orientale (primatul papal ) ca și pentru stabilirea datei de 25 decembrie pentru Crăciun. 
Papa Iuliu I era nativ din Roma și a fost ales succesorul lui Papa Marcu după ce scaunul papal a fost vacant timp de patru luni .
El este îndeosebi cunoscut ca parte în controversa ariană și pentru încercările sale de a reimpune autoritatea sa asupra episcopiilor orientale (primatul papal ).
După ce partizanii lui Eusebiu din Nicomedia l-au demis pe Atanasie Episcop al Alexandriei la Sinodul din Antiohia în 341 au trimis delegați la Constant împăratul Imperiului Roman de Vest și la Papa Iuliu I pentru a justifica decizia luată care marca încă o victorie în terenul ereziei ariane .
Papa Iuliu I după ce s-a exprimat în favoarea lui Atanasie din Alexandria a invitat  ambele părți să-și susțină ideile într-un Sinod prezidat de el dar propunerea sa a fost respinsă de episcopii arieni din Imperiul Roman de Est .
După a doua demitere ca Episcop al Alexandriei Atanasie a venit la Roma unde a fost recunoscut ca Episcop de sinodul prezidat de Papa Iuliu I .
Papa Iuliu I a murit pe 12 aprilie 352 fiind succedat la scaunul papal de Papa    Liberiu .
Iuliu este sărbătorit ca sfânt în Biserica Romano-Catolică la data morții sale -12 aprilie .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...