miercuri, 7 aprilie 2021

Papa Caius-un papă important al lumii

 Caius a fost al 28-lea papă al Bisericii Catolice .
Pontificatul său a fost de la 17 decembrie 283 până la moartea sa survenită pe 22 aprilie 296 .
Caius (sau mai probabil Gaius ) conform Liber Pontificalis fiul lui Gaius și rudă cu împăratul Dioclețian (informații considerate azi inexacte cum ar fi că a trăit 8 ani în catacombe ca să scape de persecuția lui Dioclețian  stabilirea definitivă a ordinelor sacre inferioare episcopatului ).
Deși a pontificat o perioadă destul de îndelungată (13 ani ) și într-o epocă de toleranță religioasă ( între cele două persecuții a lui Valerian în 260 și a lui Dioclețian în 303 ) totuși despre activitatea lui ca pontif nu sunt date și particularități precise .
Sfârșitul vieții sale a fost unul natural așa îl prezintă și Calendarul Roman din 354 care nu îl enumeră printre martiri .
Interesant este și destinul mormântului său :în 1622 au fost descoperite rămășițele sale pământești în catacomba lui Calixt (unde a fost sigur înmormântat ) și din dispoziția Papei Urban al VIII-lea au fost transferate în biserica care și azi îi poartă numele .
Dar iată că în secolul al XIX-lea (19) De Rossi -în aceeași catacombă a lui Calixt  -descoperă un sarcofag cu epitaful său și în interiorul sarcofagului Inelul pescarului cu care Papa Caius sigila scrisorile sale apostolice .
Memoria lui este celebrată pe 22 aprilie împreună cu cea a Papei Soter .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...