miercuri, 14 aprilie 2021

Sfântul Mucenic Valerian-un alt ucenic important al țării noastre

Acești Sfinți și buni biruitori mucenici au pătimit în timpul împărăției lui Dioclețian și Maximian din partea lui Lisie .
Mai întâi au fost prinși cei trei :Valerian Candid și Achila în Munții Trapezuntului .
Prigonirea cumplită stând asupră-le și-au lăsat casele și averile lor cum și toată lumea cea deșartă și ieșind în munți rătăceau voind mai bine să locuiască cu fiarele decât cu cei de Dumnezeu urâți și închinători la idoli .
Și după ce au prins pe acești trei în țara Laziei într-o cetățuie ce se numea Până păgânii i-au trimis în surghiun într-o temniță strâmtă ce era acolo .
Apoi după o vreme -iau adus la  Trapezunt și i-au pus înaintea lui Lisie .
Acolo fiind întrebați despre credința lui Hristos și silindu-i la jertfă idolească după ce sfinții nu s-au supus mai întâi dezbrăcându-i i-au bătut cu vine apoi i-au spânzurat și cu unghii de fier i-au strujit și cu făclii aprinse i-au ars .
Dar dumnezeiasca putere întărea pe sfinții răbdători de chinuri și nevăzut le ajuta lor în chinuri și pe chinuitori atât de mult i-au înfricoșat încât au căzut cu fețele la pământ ca morții iar Lisie văzând acestea s-a spăimântat și a poruncit să-i ducă în temniță .
Nu după multe zile a prins și pe  Sfântul Evghenie și foarte tare l-au bătut pentru mărturisirea lui Iisus Hristos .
Apoi mergând Lisie în capiștea idolească a fost dus și Evghenie mucenicul care intrând înăuntru și rugându-se lui Dumnezeu îndată au căzut idolii și ca praful s-au sfărâmat apoi după porunca tiranului legându-l slujitorii cu frânghie de mâini și de picioare pe Sfântul Evghenie și întinzându-l la pământ l-au bătut cu bețe groase după aceea spânzurându-l gol cu unghii de fier i-au strujit trupul și cu făclii l-au ars apoi cu oțet tare amestecat cu sare i-au udat rănile lui .
După aceea pe toți acești patru sfinți mucenici i-au aruncat într-un cuptor înfocat din care ieșind fără vătămare prin tăiere de sabie s-au sfârșit și astfel și-au sfârșit sfinții mărturisirea lor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...