joi, 15 martie 2018

Bârsana-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Bârsana este o mãnãstire ortodoxã din România situatã în comuna Bârsana județul Maramureș.
Primele atestãri documentare ce fac referire la Mãnãstirea Bârsana dateazã din 1390    într-un document din 21 iulie 1390 referitor la proprietãțile familiei voievodale Dragoș este menționat un drum care se bifurca conducând pe un braț în satul Bârsana iar pe celãlalt la mãnãstire .
Tot în acest document sunt menționate și Valea Mãnãstirii și Dealul Popii .
Într-un act de proprietate din 6 noiembrie 1405 se menționeazã un "câmp al mãnãstirii ".
Alte mențiuni referitoare la mãnãstire sunt descoperite în acte de proprietate ale familiei voievodale Dragoș între anii 1408-1480 ultimul act fãcând referire la Bartolomeu Dragfi voievod al Transilvaniei .
Biserica este situatã în Maramureșul istoric pe valea Izei .
Vechea Bisericã de lemn a fost construitã în anul 1711 în locul numit "Pãrul cãlugãrului " de preotul nobil Ioan Ștefanca împreunã cu fii sãi și alți sãteni pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru protecție în timpul ciumei mari din anul anterior .
Biserica a fost mutatã pe valea Izei în jurul anului 1739 pe locul unui cimitir apãrut dupã lupta cu tãtarii de la 1717 .
Biserica a fost mutatã a doua oarã când a fost adusã în sat în jurul anului 1795 în mijlocul unui cimitir de victime din timpul ciumei mici de la 1742 sau de mai târziu .
Interiorul Bisericii a fost repictat în 1806 de cãtre Hodor Toader fiind influențat de stilurile baroc și rococo .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...