sâmbătă, 3 martie 2018

Breaza -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Breaza este o manastire ortodoxa din Romania situata in comuna Suciu de Sus judetul Maramures la 20 de kilometri est de Targu Lapus 58 de kilometri de Dej 68 de kilometri sud-est de Baia Mare .
Manastirea "Sfanta Treime " -Breaza isi are fiinta in promisiunea facuta Domnului de Protopopul Doctor Florea Muresanu in anul 1952 cand se afla in detentie si realizata ca jertfa de multumire pentru eliberarea din prima arestare .
Lucrarile au inceput in 1954 si s-au incheiat in 1957 cu ajutorul credinciosilor suceni ca un mic schit format dintr-o mica bisericuta de lemn si doua chilii .
La o saptamana dupa serbarea hramului din anul 1958 in noaptea de 11/12 iunie securitatea din zona l-a arestat pe Parintele Florea fiind dus la inchisoarea din Aiud unde se va stinge din viata la 4 ianuarie 1961 .
Dupa arestarea Parintelui Muresanu manastirea a fost incendiata de autoritatile comuniste .
Manastirea a fost rectitorita de Protosinghelul Gavriil Burzo fiu al satului pe locul fostului schit pastrand acelasi hram "Sfanta Treime " in anul 1991 cu ajutorul unui grup de calugarite si a satenilor .
In prezent sunt finalizate lucrarile la cladirea manastirii si a chiliilor poarta manastirii si a dependintelor .
In fiecare an a doua zi de Rusalii cu ocazia hramului un mare numar de credinciosi vin in pelerinaj .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...