sâmbătă, 10 martie 2018

Hirova-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Hirova este o manastire de maici amplasata in partea centrala a Republicii Moldova in localitatea Neculaieuca din raionul Orhei aflata la 15 kilometri de orasul Orhei la aproximativ 60 de kilometri nord-est de Chisinau .
Manastirea a fost intemeiata in anul 1805 ca manastire de calugarite de catre Mitropolitul Veniamin Costachi pe locul unui schit de calugari parasit despre care nu se cunoaste decat ca a ars in anul 1803 .
Aici sosesc calugaritele de la schitul Hartop care construiesc o Biserica din lemn in cinstea Marelui Ierarh Nicolae .
In anul 1836 in locul Bisericii de lemn este construita actuala Biserica de piatra .
Printre ctitori se numara si sora Mitropolitului Moldovei Gavriil Callimachi monahia Pelaghia inmormantata in pridvorul Bisericii .
Mai tarziu in anul 1865 Ioan Botezat proprietar de pe aceste locuri zideste Biserica de iarna in cinstea "Cuviosului Simion Stalpnicul ".
Tot in aceasta perioada este zidita si trapeza manastirii .
In timpul foametei organizate din anii 1947-1949 multi localnici si-au gasit refugiul in manastire .
Catre anul 1959 in care a si fost inchisa de sovietici obstea de maici era formata din peste 190 de maici si un preot care oficia slujbele divine .
In aceasta perioada manastirea detinea multe averi terenuri turme de animale (oi vaci cai boi ) trei beciuri trapeza etc .
Manastirii i s-a confiscat pamantul si intreaga gospodarie .
Unele din cladirile anexe manastirii au fost transformate in spital pentru copii iar cladirea destinata candva ascultatoarelor a fost data pentru locuire unor familii din localitate .
Manastirea este redeschisa abia in anul 1990 .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...