vineri, 30 martie 2018

Popânzãlești-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Popânzãlești este o mãnãstire de cãlugãri creștin-ortodoxã și se aflã situatã la aproximativ 25 de kilometri sud-est de municipiul Craiova în satul cu același nume din comuna Drãgotești județul Dolj .
Mãnãstirea Popânzãlești este atestatã documentar din anul 1678 când a fost închinatã ca metoc al Episcopiei Râmnicului -Noul Severin de cãtre logofãtul Hamza din Popânzãlești ctitorul ei .
Spre sfârșitul vieții logofãtul Hamza se cãlugãrește la ctitoria sa dupã cum intrase în practica multor creștini ortodocși primind numele de Ioan .
El înzestrase mãnãstirea cu toate cele necesare vieții monahale dar o împropriazã și cu vatra satului fapt întãrit și de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu într-un hrisov dat la 1695.
În anul 1799 prin râvna Arhimandritului Metodie mãnãstirea este reclãditã din temelie pe același loc .
Catagrafia Episcopului Râmnicului din anul 1824 menționeazã pe cãpitanul Dumitrache Viișoreanu care a zidit din temelie Biserica mãnãstirii .
În timpul domniei lui Barbu Știrbei (1849-1853;1854-1856) încep ample lucrãri de restaurare cãci întreg ansamblul fusese nãruit de cutremurul din 1838 .
Dupã venirea Sfântului Calinic ca Ierarh al Olteniei (1850-1868) lucrãrile de restaurare își mãresc cadența .
Sfântul a donat mãnãstirii o icoanã a Maicii Domnului cu salbã de galbeni fãcãtoare de minuni.
Legenda spune cã fostul proprietar al podoabei și-ar fi însușit salba de aur dar dupã câțiva ani ar fi sãrãcit complet ceea ce l-ar fi determinat sã înapoieze salba la Bisericã.
Dintre ctitorii acelei vremi amintim pe Grigore Dumitru și soția sa Stanca comercianți Ignat Terencovici pictor de Biserici Iliodor Pelițanu si alții .
Secularizarea averilor mãnãstirești din timpul lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1864) a dus la dispariția acestei mãnãstiri cãci cãlugãrii s-au risipit iar în 1870 mãnãstirea se desființeazã  și devine Bisericã de mir.
Dupã decembrie 1989 din inițiativa academicianului Nestor Vornicescu Mitropolitul Olteniei (+2000)s-a reînființat Sfânta Mãnãstire Popânzãlești cu hramul Sfântului Calinic și al Sfântului Nicolae la care Î.P.S. academician Nestor Vornicescu a adãugat în 14 octombrie 1999 la resfințirea Bisericii și hramul Sfintei Parascheva .
Mãnãstirea a fost condusã de la reînființare și pânã în toamna anului 2013 de cãtre Protosinghelul Fanurie Chirițã în calitate de Stareț al acestui așezãmânt .
De la transformarea în mãnãstire de maici și pânã în prezent obștea este condusã de cãtre monahia Steliana Mațea actuala Starețã.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...