luni, 26 martie 2018

Surpatele-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Surpatele cu hramul "Sfânta Treime " se aflã pe Valea Otãsãului la 3 kilometri distanțã de Mãnãstirea Dintr-un Lemn .
Numele îi vine de la satul în care este ctitoritã satul Surpatele sat pendinte de comuna Frâncești județul Vâlcea .
Complexul mãnãstirii Surpatele a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea având codul de clasificare VL-II-a-A-09929.
Mãnãstirea a fost construitã în secolul XVI(16) de cãtre logofãtul Tudor Drãgoescu fratele sãu Stanciu și preotul Dumitru Bãlașa .
Era o construcție de lemn despre care nu se știe prea mult .
Constantin Brâncoveanu a donat o Evanghelie cu coperți placate cu argint poleit pe care dãinuie înscrisul de donare cu semnãtura sa .
De remarcat este cã la vremea respectivã era doar vel-spãtar .
Între 1703-1706 doamna Marica Brâncoveanu a ridicat Biserica de zid care dãinuie și astãzi și care era pictatã la momentul sfințirii .
Biserica a fost repictatã în anul 1815 de cãtre un anume zugrav meșter al vremii Gheorghe Gheronitie din Hurezi .
Biserica mãnãstirii se remarcã printr-o catapeteasmã sculptatã și uși în stil Brâncovenesc .
De asemeni se mai remarcã printr-o iconografie deosebitã prin aceea cã se aflã o picturã rar întâlnitã împãrțirea hainelor lui Iisus .
Tabloul votiv înfãțișeazã familia lui Brâncoveanu doi dintre fii și trei dintre fiice fiind reprezentate de înãlțime egalã cu pãrinții lor .
Toate cele 13 persoane poartã coroane cu fleuroane .
Lãcașul a fost vizitat în anul 1860 de cãtre scriitorul Alexandru Odobescu care a rãmas profund impresionat de frumusețea lui .
Datoritã faptului cã a ajuns într-un grad mare de ruinare datoritã lipsei de fonduri mãnãstirea a fost închisã în anul 1872 cãlugãrițele mutându-se la Mãnãstirea Dintr-un Lemn .
În anul 1927 Comisiunea Monumentelor Istorice a restaurat tot complexul monahal lucrare care a fost terminatã în 1935 amenajându-se și chilii pentru 17 maici .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...