luni, 5 martie 2018

Bixad-o mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Bixad este o mãnãstire românã unitã (greco-catolicã ) ocupatã abuziv de Biserica Ortodoxã Românã.
Mãnãstirea Bixad este atestatã documentar din 1689 ca mãnãstire unitã în contextul înființãrii Bisericii Române Unite .
Acest așezãmânt monahal aparținând Ordinului Sfântul Vasile cel Mare a fost una din principalele mãnãstiri din Ardealul de Nord .
Pânã la scoaterea Bisericii Unite cu Roma în afara legii de cãtre regimul comunist în anul 1948 a funcționat aici principala tipografie bisericeascã a Ordinului Bazilian .
În 1948 cãlugãrii bazilieni au fost alungați din mãnãstire iar în locul lor autoritãțile au instalat un preventoriu TBC aflat în subordinea spitalului din Negrești Oaș.
Preventoriul a funcționat pânã în anul 1998.
În noaptea de 15 octombrie 1948 Securitatea a nãvãlit în chilii și i-a percheziționat pe cãlugãrii greco-catolici .
Unul dintre ei a tras clopotul în miez de noapte ceea ce a fãcut ca în zece minute sã se adune la fața locului o mare mulțime de țãrani înarmați cu furci și topoare care au sãrit în apãrarea cãlugãrilor și au determinat retragerea securiștilor dupã care localnicii au dezafectat douã poduri pentru a împiedica trupele de Securitate sã trimitã întãriri .
În data de 18 octombrie a fost constituitã în aceastã chestiune o comisie la Satu Mare formatã din șefii regionalelor de Securitate un colonel de la Interne un locotenent-colonel de armatã alți șefi de la Jandarmerie precum și primul procuror și prefectul județului Satu Mare (interbelic ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...