miercuri, 7 martie 2018

Brãdãțel-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Brãdãțel este o mãnãstire ortodoxa de maici pe stil vechi situatã într-o pãdure din satul Brãdãțel comuna Horodniceni (județul Suceava).
La aceastã mãnãstire se poate ajunge de pe drumul Fãlticeni-Gura Humorului.
Mãnãstirea Brãdãțel a fost întemeiatã în anul 1947 de un grup de maici (Camelia Epifania Evtropia și Pahomia ) venite de la Mãnãstirea Agafton    (  județul Botoșani ) de unde fuseserã nevoite sã plece din cauza prigoanei la care au fost supuse pentru cã s-au împotrivit introducerii noului calendar gregorian .
În perioada regimului comunist mãnãstirea Brãdãțel și obștea de maici a trecut prin prigoane și suferințe.
Ca Starețe ale mãnãstirii au fost maicile Teodosia Teodoru Epifania Ieremia Evtropia Bunduc și Ierusalima Pratina .
Dupã ultima eliberare a sa din închisoare în anul 1971 revenit la Mãnãstirea Slãtioara preotul Demostene Ionițã este însãrcinat de cãtre IPS Mitropolit Glicherie Tãnase cu purtarea de grijã duhovniceascã a maicilor din mãnãstirea de stil vechi din satul Brãdãțel din comuna Horodniceni (județul Suceava ).
Sub îndrumarea sa Mânãstirea a devenit o oazã duhovniceascã bine organizatã avantajatã și de peisajul mirific creat de pãdurea din jur .
La data de 13/26 noiembrie 1981 de sãrbãtoarea Sfântului Ioan Gurã de Aur dupã o perioadã de douãzeci și patru de ani și ca o recunoaștere a unor merite deosebite Arhimandritul Demosten Ionițã este hirotonit în Biserica mãnãstirii Slãtioara ca Episcop-Vicar al Bisericii Ortodoxe de stil vechi din România de cãtre IPS Mitropolit Glicherie Tãnase secondat de P.S.Episcopi Silvestru Onofrei și Cozma Lostun primind titlul "Nemțeanul ".
Datoritã conjuncturii materiale nefavorabile a Episcopiei pentru care a fost hirotonit Prea Sfințitul Demosten și-a stabilit reședința episcopalã la Mãnãstirea Brãdãțel din județul Suceava de unde coordoneazã canonic și administrativ întreaga regiune episcopalã a Neamțului .
La data de 8 noiembrie 2007 de ziua prãznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir (8/27 octombrie ) imediat dupã sãvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești a avut loc punerea pietrei de temelie a unei Biserici noi și mai mari a așezãmântului monahal de cãtre IPS Mitropolit Vlasie Mogârzan și Prea Sfințiții Episcopi Demosten Ionițã Ghenadie Gheorghe Sofronie Oțel Iosif Mogârzan Teodosie Scutaru Flavian Bârgãoanu și Antonie Tãtaru în prezența unui numeros sobor de preoți și diaconi .
Mãnãstirea de maici de la Brãdãțel are ca hram sãrbãtoarea Izvorului Tãmãduirii .
La praznicul organizat cu prilejul hramului participã episcopii ortodocși din România .
În prezent în mãnãstire viețuiesc 70 de maici .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...