duminică, 4 martie 2018

Suruceni-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Suruceni este o manastire de maici amplasata in partea centrala a Republicii Moldova in localitatea Suruceni din raionul Ialoveni aflata la 7 kilometri de orasul Ialoveni ; aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Chisinau .
Manastirea a fost intemeiata in anul 1785 cand indrumat de Ieromonahul muntenegrean Iosif boierul Casian Suruceanu construieste pe mosia sa un schit de calugari .
Pe teritoriul de 40 de hectare se construieste Biserica de vara cu hramul "Sfantul Gheorghe "  iar mai apoi o casa pentru staretie ea fiind si Biserica de iarna cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae ".
In prima jumatate a secolului al XIX-lea mosiile manastirii se intindeau pana la circa 600 desetine .
Dupa slujba Ieromonahului Iosif (incheiata in 1794) la conducerea manastirii s-au randuit mai multi Stareti unul din ei fiind Dionisie Erhan .
Lacasul a fost inchis in 1959 iar clopotele au fost scoase .
In el a activat in era comunista un spital de narcologie cu regim inchis care era pazit de militie .
Autoritatile sovietice au alungat calugarii din manastire si au transformat Biserica de vara in club iar Biserica de iarna in spital cu sala de operatii in altar .
In 1992 lacasul a fost redeschis ca manastire de calugarite .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...