duminică, 11 martie 2018

Corbii de Piatra -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Corbii de Piatra este o manastire din Romania situata in satul Jgheaburi comuna Corbi (judetul Arges ).
Manastirea este un ansamblu rupestru din secolul XIV reinfiintat in anul 1512 in perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521).
Biserica manastirii este sapata in stanca (gresie ) .
Langa Biserica sapata tot in stanca se afla trapeza manastirii sala de mese a manastirii un spatiu daltuit la randu-i in stanca despre care traditia afirma ca a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal in aer liber pentru a face judecati publice .
Aceasta localitate este atestata ca fiind locul de bastina al Corvinestilor .
Este situata la 400 de metri de centrul comunei Corbi de centrul comunei Corbi pe malul stang al raului Doamnei ruinele castelului lui Voicu tatal lui Ioan Corvin .
Biserica rupestra de la Corbii de Piatra a fost sapata in peretele masiv de stanca inalt de circa 30 de metri si lung de 14,5 metri .
Prima atestare documentara este la 23 iunie 1512 dar exista informatii certe conform carora Biserica a existat si inainte de aceasta data .
La 23 iunie 1512 monahia Magdalina -in mirenie Musa fiica si sotie de boier proprietara ereditara a mosiei de la Corbi reinfiinteaza Manastirea de la Corbii de Piatra .
Sfantul lacas a primit hramul "Adormirea Maicii Domnului " si a fost inchinata domnitorului Neagoe Basarab .
Astfel locasul capata de la reinfiintare statutul de manastire domneasca .
In 1897 in timpul slujbei de inviere peretele vestic al Naosului s-a surpat neranind pe nimeni .
In vara aceluiasi an credinciosii au adus niste mesteri italieni cioplitori in piatra de la Albestii de Muscel pentru a reconstrui peretele surpat .
Biserica este deosebit de valoroasa nu numai prin felul in care a fost implantata in stanca ci si prin pictura care o impodobeste despre care specialistii afirma ca este in cea mai pura traditie bizantina datand din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme .
Sfantul lacas era cunoscut in vechime si sub numele de Manastirea de la Meris sau manastirea Meris .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...