duminică, 18 martie 2018

Frumoasa-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Frumoasa (initial Frumusica ) este o manastire de calugari din centrul Republicii Moldova .
A fost fondata la inceputul secolului al XIX-lea (19-lea ) de catre razesul satului Oniscani Efrem Iurcu (mai apoi Schimonahul Eftimie ) si trei Ieromonahi de la manastirea Neamt (Romania ) Serafim Ioanichie si Macarie .
Pentru prima data este atestata documentar la 10 iunie 1807 cand 43 de razesi de pe mosia Bravicea au improprietarit manastirea cu pamant .
In anii 60 ai secolului XIX (19) la Frumoasa si-a facut ucenicia viitorul Mitropolit al Moldovei -Iosif Naniescu .
In perioada interbelica manastirea a fost vizitata de Episcopul Visarion Puiu scriitorul Mihail Sadoveanu Mitropolitul Gurie Grosu si de alte personalitati ale timpului .
Din 28 octombrie 1938 Frumoasa a fost reorganizata in manastire de maici iar in cadrul manastirii a fost infiintata Scoala pregatitoare pentru Institutul de calugarite infirmiere din Chisinau .
In mai 1946 puterea sovietica in comun acord cu Episcopul Ieronim al Chisinaului lichideaza manastirea care nu-si putea achita impozitele catre stat .
Din 1946 pana in 1994 in manastire au activat :orfelinat scoala internat pentru copii surdo-muti colonie-penitenciar pentru minore si scoala speciala pentru copii alienati mintal .
In septembrie 1994 Frumoasa a fost reactivata ca manastire de calugari de catre Ieromonahul Vasile .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...