miercuri, 14 martie 2018

Cãlãrãșeuca-o altã mãnãstire importantã a țãrii noastre

Mãnãstirea Cãlãrãșeuca (uneori Cãlãrașeuca ) este o mãnãstire de maici din nordul Republicii Moldova situatã pe malul drept al Nistrului .
A fost fondatã în secolul al XVIII-lea .
În 1780 dupã ce vechea Bisericã nu mai putea fi folositã Hagi Marcu Donici din Movilãu de pe malul opus al Nistrului a construit aici o Bisericã și o clopotnițã pe care le-a sfințit în 1782 cu hramul "Adormirea Maicii Domnului ".
La un an (1813) dupã anexarea Basarabiei de cãtre Imperiul Rus schitul a fost decretat mãnãstire .
În aceeași perioadã mãnãstirea trece sub cârmuirea Arhiepiscopului Eparhiei Chișinãului fãrã a mai avea vreo legãturã cu mãnãstirea Sfântul Sava a Patriarhiei de Ierusalim .
Cãtre anul 1853 începe construirea celei de-a doua Biserici de cãtre generalul-maior Nicolae-Alexandru Cerchez sub stãreția lui Ghedeon (1853-65) cu hramul "Sfântul Mitrofan al Voronejului" din Rusia .
În 1916 cãlugãrii pleacã la alte mãnãstiri iar în Cãlãrãșeuca sunt aduse cãlugãrițele refugiate din mãnãstirea Wirow din Polonia ruseascã (aflatã la acea datã sub ocupația trupelor austro-germane ) .
În anul 1961 autoritãțile comuniste au transformat mãnãstirea în spital pentru copiii cu handicap psihic .
Biserica de iarnã a fost transformatã în club iar cea de varã în depozit pentru spital .
La 3 mai 1991 mãnãstirea a fost redeschisã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...