duminică, 25 martie 2018

Slatioara -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Slatioara este o manastire ortodoxa de calugari din Romania situata in satul Slatioara din comuna Rasca (judetul Suceava ) si infiintata in anul 1947 .
Aici se afla sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Romania .
La data de 1 octombrie 1924 in urma conferintei pan-ortodoxe de la Constantinopol din 1923 Biserica Ortodoxa Romana a introdus in uzul Bisericesc calendarul gregorian acesta fiind primit de aproape intreaga comunitate ortodoxa .
Printre cei care au refuzat sa primeasca schimbarea calendarului iulian folosit pana atunci in uzul Bisericesc s-a numarat si Ieromonahul Glicherie Tanase Staretul Schitului Pocrov (care apartinea de manastirea Neamt ) care impreuna cu obstea sa a refuzat sa primeasca noul calendar continuand sa slujeasca dupa calendarul iulian .
Dupa ce a slujit mai bine de un an dupa vechiul calendar in anul 1926 odata cu adoptarea de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotararii de a praznui Sfintele Pasti cu 13 zile inainte Ieromonahul Glicherie paraseste schitul hotarat sa nu slujeasca in nici o Biserica care a adoptat schimbarea calendarului .
Ieromonahul Glicherie impreuna cu cei care au refuzat primirea noului calendar au initiat o miscare de rezistenta numita Biserica Ortodoxa de Stil Vechi din Romania .
Nevoiti sa-si paraseasca manastirile de metanie si Bisericile unde slujeau clericii si monahii care doreau pastrarea stilului vechi si-au construit chilii in locuri greu accesibile din munti ei fiind persecutati de politie care dorea sa-i aresteze .
Credinciosii si clericii care doreau pastrarea calendarului iulian au incercat sa se organizeze si sa-si construiasca lacasuri de cult unde sa poata savarsi slujbele Bisericesti iar astfel pana in anul 1936 se construisera deja 40 de Biserici .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...