miercuri, 27 martie 2019

Anania-un sfânt important al țãrii noastre

Numele Anania este un nume de origine ebraicã "Hanan-Yah "care înseamnã etimologic Yahve (Dumnezeu ) este favorabil \binevoitor ".
În Vechiul Testament întâlnim un anume Anania fiul lui Azor proroc mincinos care a trãit în timpul prorocului Ieremia dar și un Anania unul dintre cei trei frați care s-a izbãvit de foc în Babilon în vremea prorocului Daniel .
În Noul Testament numele este purtat de trei persoane diferite :Apostolul Anania creștinul evreu din Damasc care l-a botezat pe Saul (Apostolul Pavel)   acest Anania este considerat de tradiția Bisericii unul dintre cei șaptezeci Apostoli și primul Episcop de Damasc mort mucenicește la Elefteropolis ;Anania soțul lui Safira creștin evreu din Ierusalim care a vrut sã-i înșele pe Apostoli și prima comunitate creștinã;Anania Arhiereul Sinedriului care l-a judecat pe Apostolul Pavel .
Dar sunt și alți Sfinți care au purtat numele de Anania ;unul dintre Sfinții trei tineri (Anania Azaria și Misail ) prãznuiți împreunã cu prorocul Daniel la 17 decembrie ;Apostolul Anania prãznuit la 1 octombrie ;Sfântul Mucenic Anania Persul prãznuit la 1 decembrie ;Sfântul Mucenic Anania preotul pomenit împreunã cu Sfântul Mucenic Petru Temnicerul și alți șapte ostași care au fost cu dânșii în ziua de 26 ianuarie ;Profetul Anania care în pace s-a sãvârșit pomenit la 27 martie ;Sfântul Mucenic Anania care de sabie s-a sãvârșit pomenit la 9 iunie .
Ca personalitãți întâlnim :Anania slujitorul pictor al regelui Abgar al Edesei care l-a trimis sã zugrãveascã chipul lui Hristos (a se vedea 16 august pomenirea aducerii icoanei celei nefãcute de mâna a Domnului Dumnezeu și Mântuitorului nostru Iisus Hristos din cetatea Edesei în pãzita de Dumnezeu împãrãteasa cetãților a Constantinopolului)  ;Mitropolitul Bartolomeu (Anania ) scriitor traducãtor poet și cãrturar român trecut la Domnul la 31 ianuarie 2011 .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...