miercuri, 13 martie 2019

Teodora de la Sihla-o sfântã importantã a țãrii noastre

Sfânta Cuvioasã Teodora de la Sihla este o sfântã din calendarul ortodox român pomenitã în ziua de 7 august .
S-a nãscut în vremea domniei lui Vasile Lupu și a Mitropolitului cãrturar Varlaam Moțoc;a fost fiica armașului cetãții Neamț Ștefan Joldea -boier cu rang de comis .
A fost cãsãtoritã contra voinței sale .
Neavând copii soții hotãrãsc împreunã sã se cãlugãreascã el retrãgându-se la Mãnãstirea Poiana Mãrului și ea -la vârsta de aproape 30 de ani -la Vãrzãrești .
Nãvãlirile strãine o determinã sã se retragã în Munții Buzãului (se pare cã a trecut și pe la Schitul Rupestru Fundãtura ) unde viețuiește timp de un deceniu (numele ei este pomenit și într-un pomelnic inscripționat în piatrã pe altarul schitului rupestru din Munții Buzãului -de la Agatonul Nou ).
De aici se îndreaptã mai întâi spre Mãnãstirea Neamț de unde este îndrumatã spre Munții Neamțului la schitul Sihãstria (la acea vreme recent înființat în 1655) .
Cu îndrumarea Starețului de aici și cu binecuvântarea Egumenului Schitului a suit munții pentru a sihãstri în pustia Sihlei .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...