marți, 5 martie 2019

Ieremia Valahul -un alt sfant important al tarii noastre

Ieremia Valahul nascut Ion Costiste a fost un calugar capucin a OFMConv si primul fericit roman propus pentru canonizare la 30 octombrie 1983 de catre papa Ioan Paul al II-lea .
Despre viata lui petrecuta in Valahia Minor (Moldova de astazi ) nu se cunosc multe amanunte poate si datorita faptului ca era un om simplu plecat de acasa la 18 ani ca sa devina sfant .
La varsta de 18 ani Ion pleaca de acasa fara voia parintilor Margareta Borbat si Stoica Costist "pentru a-si afla mantuirea " si din aproape in aproape destinul il va duce in Italia la Napoli .
La 8 mai 1579 intra in manastirea Efrem cel Vechi din Napoli in ordinul calugarilor capucini unde va incepe slujirea plina de daruire a acelui "Domn mare ".
Pana la sfarsitul vietii se va dedica lui Dumnezeu saracilor si bolnavilor distingandu-se printr-o caritate care va constitui trasatura de baza a vietii sale slujind in spitale si leprozerii .
Ascultarea ca infrangere a vointei proprii in fata vointei divine a fost izvorul unei tarii si daruiri de sine care i-au caracterizat viata de calugar 40 de ani traind intr-o simplitate fara margini uneori dusa pana la extrem .
El nu cunostea invatatura sfantului Augustin care spunea ca "ascultarea este mama fericirii " dar a practicat-o cu smerenie si umilinta toata viata fiind convins ca face voia lui Dumnezeu ceea ce ii dadea o liniste sufleteasca inexplicabila .
Renuntarea la orice posesiune materiala l-a facut ca timp de 35 de ani sa poarte aceeasi haina calugareasca .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...