luni, 4 martie 2019

Sfântul Gherasim de la Iordan-un sfânt important al lumii noastre

Cuviosul și de Dumnezeu purtãtorul pãrintele nostru Gherasim (în grecește Gerasimos sau Gerasimus ) a fost un cãlugãr care a trãit în secolul al V-lea (al 5-lea )  în Țara Sfântã .
A participat și la Sinodul IV (4) Ecumenic de la Calcedon în anul 451.
Prãznuirea lui în Biserica Ortodoxã se face la data de 4 martie .
Cuviosul Gherasim era originar din Lycia în sudul Asiei Mici (în Turcia de azi ) .
A trãit în secolul al V-lea (al 5-lea) dupã Hristos .
S-a nãscut într-o familie înstãritã însã fiind foarte evlavios încã din tinerețe și simțind chemarea spre o viațã mai duhovniceascã a plecat în pustia Tebaidei în Egipt unde a intrat în monahism .
S-a nevoit o vreme acolo în post și în rugãciune dupã care s-a întors o vreme în Lycia .
Spre sfârșitul domniei împãratului Teodosie al II-lea (al 2-lea )  a pãrãsit Lycia și a plecat în pelerinaj în Țara Sfântã .
Ajuns acolo s-a așezat în pustia Iordanului unde a trãit o vreme în sihãstrie petrecându-și viața în post rugãciune și alte nevoințe duhovnicești .
În acea vreme viața bisericeascã era tulburatã de tensiunile iscate între creștinii ortodocși și adepții lui Dioscor I papã-patriarh al Alexandriei (444-451) și Eutihie Arhimandritul unei mãnãstiri din Constantinopol care susțineau învãțãtura monofizitã despre Hristos .
În anul 451 când împãrații Marcian (450-457) și Pulcheria au convocat Sinodul Ecumenic de la Calcedon doctrina monofizitã a fost condamnatã ca ereticã .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...