vineri, 29 martie 2019

Sfântul Eustatie-un ierarh important al țãrii noastre

Filogonie Arhiepiscopul Antiohiei murind a luat dupã dânsul scaunul acest fericit Evstatie bãrbat cu adevãrat vrednic de o dregãtorie ca aceasta ca unul ce era vestit cu viațã sfântã cu înțelepciune și cu mare râvnã pentru dreapta credințã care a și fost arãtatã la întâiul Sinod de la Niceea al Sfinților Pãrinți pe vremea împãrãției lui Constantin cel Mare .
Nevoindu-se cu Sfinții Pãrinți asupra lui Arie a vãdit eretica pãrere hulitoare a aceluia care zicea cã Fiul lui Dumnezeu este Fãpturã iar nu fãcãtor strãin de pãrinteasca cinste și putere .
Deci Sfântul Eustatie rușinând și dând blestemului acel hulitor eres și mãrturisind pe Fiul cã este de o ființã cu Tatãl a pornit pe eretici spre zavistie dar mai ales pe Eusebie al Nicomidiei și pe Teognie al Niceei .
Dupa moartea marelui Constantin luand imparatia Constandie fiul sau a luat si eresul lui Arie si foarte mult aparandu-l a dat putere arienilor ca sa izgoneasca si sa faca rau Bisericii dreptcredinciosilor intarind erezia cu acea fara de lege si nedreapta stapanire .
Atunci Eusebie al Nicomidiei cel mai sus pomenit dupa izgonirea Sfantului Pavel Marturisitorul Patriarhul Constantinopolului mergand la Ierusalim cu Teognie al Niceei a intrat in Antiohia si acolo adunand Sinod nedrept asupra Arhiereului lui Hristos Eustatie l-a scos din scaun si din cinste l-a lepadat scornind asupra lui pricini nedrepte .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...