vineri, 8 martie 2019

Teofilact al Ohridei-un sfânt important al țãrii noastre

Binecuvântatul Teofilact al Ohridei a fost unul dintre cei mai faimoși cãrturari și exegeți biblici bizantini .
S-a nãscut la Chalkis pe insula greacã Eubolea aproape de Atena între 1050 și 1060 .
A fost educat în Constantinopol studiind sub îndrumarea celor mai buni profesori de literaturã și retoricã din timpul sãu și a devenit unul dintre clericii Marii Biserici acolo .
A fost numit profesor de retoricã la academia patriarhalã și tutore al copiilor împãratului .
Ca om relativ tânãr a fost hirotonit Episcop și trimis împotriva voinței sale la Ohrida unde a fost Mitropolit al Bisericii din Bulgaria timp de douãzecișicinci de ani .
Un teolog și orator inspirat a lãsat multe omilii și cel mai important un comentariu al întregului Nou Testament .
Teofilact a dus la bun sfârșit comentarii biblice ample ale celor patru Evanghelii ale Faptelor Apostolilor și ale Epistolelor Noului Testament .
De asemenea se presupune cã a scris și un comentariu al textului grecesc al Psalmilor și Profeților care a fost prețuit de creștinii ortodocși de atunci .
Patrologia Graeca conține o lungã predicã despre cruce o alta despre Ioan Botezãtorul și o a treia despre Sãrbãtoarea Întâmpinãrii Domnului .
În ultimii sãi ani s-a mutat la Tesalonic unde a adormit în pace ;anul exact al adormirii binecuvântatului Teofilact nu este cunoscut dar cea mai târzie datã posibilã care poate fi determinatã din scrisorile sale este 1108.
Biserica Ortodoxã Sârbã a cãrei jurisdicție include în prezent Ohrida Macedonia și alte Biserici Ortodoxe îl comemoreazã pe Teofilact ca sfânt pe 31 decembrie .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...