luni, 25 martie 2019

Buna Vestire-o sãrbãtoare importantã pentru țara noastrã

Zãmislirea Fiului lui Dumnezeu ca Om în pântecele Fecioarei prin umbrirea Duhului Sfânt era o noutate absolutã .
Și totuși Sfânta Fecioarã nu pune la îndoialã cuvântul Arhanghelului nici nu cere semn spre întãrirea acestui cuvânt .
Buna Vestire nu este însã numai o "Evanghelie" cãtre Maica Domnului ci și o "Evanghelie" despre Maica Domnului .
Într-adevãr deși textul menționat ne spune foarte multe despre Fiul lui Dumnezeu întrupat oferindu-ne o adevãratã sintezã a hristologiei el ne spune și cel mai mult din întregul Noul Testament despre Maica Domnului .
Astfel din aceastã pericopã evanghelicã aflãm nu numai cã Maica Domnului era fecioarã atunci când l-a zãmislit pe Mântuitorul :"o fecioarã logoditã cu un bãrbat care se cheamã Iosif din casa lui David iar numele fecioarei era Maria .
Iar nașterea lui Iisus Hristos așa a fost : Maria mama lui fiind logoditã cu Iosif fãrã sã fi fost ei înainte împreunã s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt și Matei 1,23 :"Iatã Fecioara va avea în pântece și va naște un Fiu" ...ci și cã era hotãrâtã sã rãmânã fecioarã .
Cãci numai așa se explicã întrebarea ei :"Cum va fi aceasta de vreme ce eu nu știu de bãrbat ?"
În cazul unei fecioare în preajma nunții care ar fi avut de gând sã trãiascã viața obișnuitã de cãsãtorie o astfel de întrebare ar fi fost fãrã rost .
"Nu știu de bãrbat " nu poate însemna nimic altceva decât :"Nu vreau sã știu de bãrbat " sau "Nu am de gând sã știu de bãrbat "!
Aflãm apoi din același text evanghelic cât de deplinã era ascultarea și credința Sfintei Fecioare fațã de Dumnezeu și fațã de cuvântul sãu .
Spre deosebire de Zaharia care cere un semn... ea nici nu se gândește sã punã la îndoialã cuvântul Arhanghelului cu toate cã obiecțiunea pe care mintea omeneascã o ridica în cazul vestirii fãcute ei era de mult mai mare greutate decât în cazul celei fãcute lui Zaharia .
Existau precedente pentru nașterea unui copil prin intervenție Dumnezeiascã     :așa s-au nãscut Isaac Samson și Samuel .
Niciodatã însã nu se mai întâmplase sã nascã o fecioarã .
Zãmislirea Fiului lui Dumnezeu ca Om în pântecele Fecioarei prin umbrirea Duhului Sfânt era o noutate absolutã .
Și totuși Sfânta Fecioarã nu pune la îndoialã cuvântul Arhanghelului nici nu cere semn spre întãrirea acestui cuvânt .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...