miercuri, 20 martie 2019

Cuviosul Nichita Mãrturisitorul-un sfânt important al țãrii noastre

Patria Cuviosului Nichita a fost Cezareea Bitiniei fiind nãscut din pãrinți dreptcredincioși .
Tatãl lui se numea Filaret și s-a tuns în monahism atunci când soția sa s-a mutat la Domnul într-a opta zi dupã nașterea pruncului Nichita pruncul fiind hrãnit de maica tatãlui sãu care pe atunci era între cei vii .
Iar dupã ce a crescut și a învãțat carte s-a dat spre slujba lui Dumnezeu .
Și mai întâi fãcea slujba paraclisieriei în Bisericã îndeletnicindu-se la citirea Dumnezeieștilor cãrți .
Dupã aceea s-a dus la un oarecare sihastru Ștefan bãrbat îmbunãtãțit de la care dupã ce a luat povãțuire din destul a fost trimis la Mãnãstirea Midichiei pe care a zidit-o Cuviosul Nichifor și a fost Egumen într-însa .
Și a primit Nichifor pe Nichita cu dragoste vãzând de mai înainte darul cel Dumnezeiesc și l-a tuns în rânduiala monahiceascã întru care atât de mult a sporit fericitul Nichita cu pustniceștile nevoințe cu smerenia cu ascultarea și cu toate lucrurile cele bune încât pe toți monahii cei ce erau acolo i-a covârșit .
Și neîmplinind încã șapte ani în mãnãstire a fost silit de Egumen sã ia rânduiala preoțeascã sfințindu-l Preasfințitul Tarasie Patriarhul Constantinopolului .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...